fbpx

Tumedad ja kanged õlled

Tumedad ja kanged õlled

Näitan kõiki 5 tulemust

Stout, Porter, Barley Wine ehk Odravein, Belgia õlu – Maitserikaste, kangete ja tumedate käsitööõllede maailm on huvitavaid maitsenüansse ja avastamist täis.
Kloostriõllede ajalugu ulatub juba 5ndasse sajandisse. Keskajal oli õlle joomine ohutum, kui vee joomine. Mungad pruulisid õlut ka palveränduritele, kellele nad pakkusid süüa ja peavarju. Paastu ajal said mungad vajalikud toitained just õllest – ega asjata ei kutsuta seda väärikat jooki „vedelaks leivaks”. Kuulsaim kloostriõlu on Trappist õlu, mis on pärit Belgiast ja Prantsusmaalt. Täna on maailmas on kokku 14 kloostrit, kellel on õigus nimetada oma õlut Trappist õlleks. International Trappist Association kontrollib ja haldab selle kaubamärgi kasutust. Belgia õlle stiile saab järjestada laias laastus kanguse alusel kergemast kangemani: Blonde Ale, Dubbel, Tripel ja Quadrupel. Reeglina humala mõrkjus  Belgia õlledes esil ei ole, kuid õlled on sellest hoolimata väga maitsekad, kreemise karboniseeringu ja nüansirikka, mõnikord ürdise buketiga. Tänapäeval tehakse ka väga põnevaid vaadilaagerdusega Belgia õllesid.
Porter ja Stout on kaks stiili, mis käivad käsikäes. Ajalooliselt oli Stout kangem õllestiil kui Porter, kuid tänapäeval need kaks stiili on omavahel kokku sulanud ja märkimisväärset vahet ei ole. Milk Stout on kergema keha ning harilikult laktoosisuhkruga magustatud kreemine tume õlu. Tihti võib kohata ka „Imperial Porter” või „Imperial Stout” nimetust – see tähendab, et tegemist on tavapärasest kangema õllega. Mõlemad stiilid on tavaliselt jõulise, röstise, kohvise, šokolaadise karakteriga. Enamus pruulikodasid laagerdab ka vaatides oma kangeid õllesid. Silver Series on näiteks Pühaste pruulikoja vaadilaagerduste eriseeria. Sellised tumedad õlled on suurepärased kaaslased šokolaadidessertide kõrvale või nautimiseks koos sõprade või raamatu seltsis. Selleks, et kangete tumedate õllede maitse paremini esile tuleks, soovitame neid tarbida toatemperatuuril või veidi jahutatult.
Põnev ja suurejooneline õllestiil on Barley Wine ehk odravein. Nagu nimigi viitab, on tegemist kohati veinikanguse õllega. Tugevate maitsete ja intensiivse karakteriga õlu, mille maitse võib varieeruda karamellisest, linnaselisest ja magusast kuni humalase ja mõrkjani. Odraveini tagasihoidlikumaks sugulaseks võib pidada Scotch Ale’i – linnaselise, karamellise, soojendava ja mõnikord suitsuse noodiga tummine ale. Need õlled sobivad hästi näiteks soolaste juustude ja tugevamaitseliste lihadega.