fbpx

Gluteenivabad õlled

Gluteenivabad õlled

Näitan ainukest tulemust

Gluteenivaba õlu on kasvava tähtsusega toode paljude käsitööõlle pruulikodade valikus. Inimesed teadvustavad järjest rohkem oma toitumisharjumusi ja gluteeni vältimiseks võib olla mitmeid põhjuseid. Gluteeni sisaldavad toidud võivad tekitada osadel inimestel kergemaid või raskemaid allergilisi reaktsioone. Statistika ütleb, et umbes ühel inimesel 100st esineb tsöliaakia – tõsine talumatus gluteeni vastu. See diagnoos tähendab tavaliselt peaaegu või täielikult gluteeni sisaldavatest toitudest loobumist.
Oder, millest kõige enam meile harjumuspäraselt õlut tehakse, on gluteenirikas teravili. Veel enam on gluteeni nisus, mida ka laialdaselt õlle tegemiseks kasutatakse. Seetõttu on enamus õlled gluteenitalumatusega inimestele vastunäidustatud. Õnneks ei pea need inimesed õllega hüvasti jätma ,sest tänapäeval on mitmeid lahendusi gluteenivabade või madala gluteenisisaldusega õllede valmistamiseks.
Esimene ja kõige kindlam viis teha gluteenivaba õlut on kasutada teravilju, mis ei sisalda gluteeni näiteks tatar, riis, hirss, mais. Õlled, mis on valmistatud nendest koostisainetest, ei sisalda gluteeni. Teine võimalus on kasutada pruulimiseks küll näitaks otra, aga valmistamisel ensüümi, mis lõhustab gluteeni. Kuna järjest enam inimesi liigub gluteenivabade jookide ja söökide tarbimise suunas, siis on oodata, et pruulikojad hakkavad rohkem keskenduma ka gluteenivabade õllede tootmisele.